top of page

Shivonne Alberto

KINETIC CITY ARCHITECTURE

FLEXIBILITY, SCALABILITY, MOVEABILITY

ZIJN DE WOON EN WERK RUIMTES DIE WE NU HEBBEN IN DE TOEKOMST NOG WEL NODIG?


Er gaat waarschijnlijk veel veranderen in de komende 32 jaar als het gaat om wonen en werken in Nederland. Veel nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld online shoppen die nu reeds in gang zijn, zullen invloed hebben op de manier waarop we met onze ruimtes omgaan.

Werken we bijvoorbeeld in de toekomst massaal vanuit huis? Worden er straks nog lessen verzorgd vanuit een schoolgebouw? Gaan we nog naar de winkel? Met name in een stad als Utrecht- met zijn vele tijdelijke bewoners zoals studenten - zal er veel beweging zijn op het gebied van wonen en werken, hetgeen vraagt om nieuwe creatieve oplossingen.

Woon en werk ruimtes zijn wel degelijk nodig. We zullen het alleen op een andere moeten benaderen.

RUIMTES VERSCHALEN

Een ruimte binnen een complex kan door de beheerder van de ruimte worden verschaald. Uitgeschoven daken kunnen apart weer worden ingeschoven zodat er een balkon ontstaat en muren kunnen worden in en uitgeklapt. Zo ontstaan er talloze mogelijkheden om nieuwe ruimtes te creëren.

KINETIC CITY ARCHITECTURE

Met het concept ‘Kinetic City Architecture’ wordt kinetic architecture naar een hoger niveau gebracht. Binnen het concept krijgt een complex een veranderende functie, gebaseerd op nieuwe technologie. Delen van het gebouw -en zelfs het hele gebouw- worden uitschuifbaar, zodat er nieuwe
ruimtes ontstaan of juist worden weggelaten. Hierdoor worden ruimtes binnen een complex altijd optimaal benut. Van woonhuis tot restaurant tot atelier ruimte. Door de nieuwe materiaaltechnische ontwikkelingen in de toekomst wordt het mogelijk om bijvoorbeeld duurzaam en bio-afbreekbaar bouwmateriaal gemaakt van schimmels toe te passen op de complexen. In de praktijk betekent dit voor een stad als Utrecht dat er in de toekomst weinig leegstand is en het schaarste probleem op het gebied van woon en werk ruimte
wordt opgelost.

Kinetic architecture
Gebouwen worden ontworpen waarbij delen van de structuur kunnen bewegen zonder de algehele structurele integriteit te verminderen. Wordt bijna altijd gebruikt om esthetische kwaliteiten te verbeteren of functies uit te voeren die onmogelijk zijn voor een statische structuur.

TECHNOLOGIE IN 2050

Door onze technologie in het jaar 2050, wordt het mogelijk om delen van een complex computer-gestuurd in- en uit elkaar te laten schuiven. De
ruimtes zijn geschikt voor diverse doeleinden en kunnen telkens
opnieuw worden ingericht.

Alle video's

Alle video's

Nu bekijken
Alle video's

Alle video's

Nu bekijken
Alle video's

Alle video's

Nu bekijken

COMPLEXEN SAMENVOEGEN

 

Doordat de complexen op een gleufsysteem in de grond en in een grid opstelling worden gebouwd wordt het niet alleen mogelijk om ruimtes te verschalen maar ook om hele delen van een complex te kunnen verplaatsen en te draaien om zo samen te voegen met een ander deel van een complex.

bottom of page